Dalmacija Split

ZAHTJEVNI UKRCAJ

Iz Brodosplita krenula nova isporuka mega sekcija za kruzer koji se gradi u brodogradilištu u Italiji; Debeljak puca od ponosa

ZAHTJEVNI UKRCAJ

Nakon nedavne isporuke sekcije pramčanog dijela brodskog trupa i stjecanja epiteta neslužbenog rekordera najvećeg prijevoza teških tereta u Hrvatskoj, iz Brodosplita se hvale kako su izveli novi pothvat. 

- Ukrcajem na baržu obavljen je ukrcaj s tri linije samohodnih modularnih transportera i transport dvije mega sekcije za putnički kruzer koji se gradi u Monfalconeu, najvećem Fincantierijevom brodogradilištu u Italiji- stoji u priopćenju koje potpisuje Josip Jurišić, voditelj odnosa s javnošću Brodosplita.

Pojašnjava kako se radi o sekcijama centralnog i pramčanog dijela brodskog trupa, ukupne težine preko 900 tona čelika opremljenih raznim cjevovodima, vertikalnim komunikacijama, strojevima i uređajima, elementima veza i sidrenja, prolazima za energetiku i automatiku, grotlima i bokaportama.

Jedna od sekcija oznake H2 jest sekcija dužine 23 metara, širine 33 metara, visine sedam metara i težine 392 tone, dok je druga oznake Y3 sekcija dužine 29 metara, širine 30 metara, visine 12 metara i težine 520 tona.

Ovaj drugi je mega blok središnjeg dijela broda i ima četiri palube, a na montažu na brod u doku ide direktno sa barže kojoj se transportira u Monfalcone. Na sekciji su odrađene pripreme za montažu putničkih kabina koje se nakon montaže mogu odmah montirati po palubama.

Ukrcaj je, navodi Jurišić, obavljen horizontalno navlačenjem na baržu s 3 linije samohodnih modularnih transportera velike nosivosti (SPMT), svaka pojedinačno s 20 osovina, a obavili su ga 'Brodosplitovi' transporti i plovne dizalice koji su se specijalizirali za ovakvu vrstu transporta i manipulacija sa ekstremno teškim teretima na kopnu i na moru.

- DIV grupa ima jedan od najvećih inženjerskih potencijala u Hrvatskoj, odnosno više od 350 inženjera koji su generator razvoja u industriji kojoj smo na čelu. Brodovi koje mi gradimo prepoznatljiv su hrvatski proizvod, usudio bih se reći i jedini koji je vidljiv i prepoznatljiv globalno- ističe Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Ova isporuka nastavak je višegodinje suradnje s jednom od najvećih brodograđevnih grupacija u svijetu, grupacijom Fincantieri.

 

 

 

 

 

 

Naslovnica Split