Dalmacija Split

potpisan ugovor

Od 2023. godine čak 25.000 ljudi više neće ovisiti o crnim jamama: Split i Solin čeka prava komunalna revolucija!

potpisan ugovor

Od prve službene najave megaprojekta koji se odnosi na poboljšanje vodne infrastrukture za područja Split - Solin i Kaštela - Trogir prošlo je punih sedam godina.

Toliko je vremena bilo potrebno da bismo došli do ključnog trenutka - potpisivanja ugovora o financiranju projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin”, vrijednog gotovo 1,8 milijardi kuna, koje je u ponedjeljak održano u prostorijama “Vodovoda i kanalizacije” (ViK). Ugovore su potpisali Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša, Zoran Đuroković, direktor “Hrvatskih voda” te Tomislav Šuta, čelnik ViK-a.

Kao što se, s obzirom na vrijeme od započinjanja programa može zaključiti, ovom trenutku prethodila je složena administrativna procedura na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini u okviru koje su gradovi Split i Solin, te općine Dugopolje, Klis i Podstrana dale svoje suglasnosti za sklapanje ugovora o partnerstvu.

Od ukupne vrijednosti investicije koja iznosi 1,79 milijardi kuna, bespovratno će se novcem iz EU-ova Kohezijskog fonda financirati 975 milijuna kuna, dok će preostalih 444 milijuna kuna biti osigurano iz domaće blagajne. Radovi bi se trebali okončati do 2023. godine, a kroz to vremensko razdoblje naš grad i susjedni Solin čeka, možemo tako kazati, prava komunalna revolucija!

Bit će posla za građevinare, kažu naši sugovornici, čak i u tolikoj mjeri da će možda i nedostajati radne snage, a prema najavama, prvi zahvati, odnosno prva raskopavanja ulica bi trebala započeti do kraja ove godine.

Što će ovih 1,8 milijardi kuna donijeti Splitu? U prvom redu će se, najjednostavnije rečeno, kanalizacijski ispust s Katalinića briga prebaciti na uređaj za pročišćavanje Stupe kod TTTS-a, gdje će biti izgrađen novi pogon, pa će voda biti i biološki pročišćena te će se takva ispuštati u more ispred Stobreča, kroz ispust dug 2,7 kilometara.

Pogon na Stupama će udvostručiti svoj kapacitet, a istovremeno će se povećati kapacitet i spomenutog podmorskog ispusta građenjem druge cijevi. Odvodne cijevi polagat će se južnim dijelom grada - preko Bačvica, Firula, Zente, Trstenika, Žnjana i Duilova, do Stobreča i Šina.

---

---

 

Kanalizacijska će se mreža proširiti i na područje Zvončaca, Kopilice, Ravnih njiva i Mejaša, a potpuno nova mreža će se izgraditi na Kamenu, Korešnici i Žrnovnici, koja će se s vlastitog sustava napokon spojiti na gradski vodovod.

Rekonstrukciju će dočekati i pojedini glavni kolektori mješovitog sustava odvodnje, čiji se kapacitet već odavno pokazao nedovoljan tijekom velikih kiša, jednako kao i preljevi tog sustava, pa će se izgraditi sedam retencijskih bazena.

Osim istočnih dijelova, otpadne vode i sa zapadnih dijelova grada, poput Spinuta, Poljuda i prostora “Brodosplita” bit će precrpljene na Stupe. Na kanalizaciju će u zoni Split - Solin biti priključeno 25.000 stanovnika, a na vodovod njih 4000.

Direktor Šuta kazao je da je udio financiranja “Hrvatskih voda” i Ministarstva zaštite okoliša iznosi ukupno 25 posto, dok šest posto otpada na lokalnu komponentu, odnosno na novac prikupljen od naknade za razvoj mreže.

- Ovim projektom izgradit će se oko 65 kilometara vodovodne mreže, dio će se i rekonstruirati, a također ćemo riješiti pitanje gubitaka koji bi se smanjili za sedam posto. Izgradit će se 14 vodosprema i isto toliko crpnih stanica, čime će se osigurati oko 4000 priključaka za stanovnike cijele aglomeracije. Izgradit će se oko 125 kilometara kanalizacijske mreže, a postojeća će se dijelom sanirati. Izgradit će se na desetke crpnih stanica, čime ćemo riješiti kišne preljeve i izgraditi sedam retencijskih bazena koji su bitni jer će riješiti splitske “crne točke” - naveo je prvi čovjek ViK-a i dodao da ovim projektom dobivamo čisto more i okoliš.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je kazao da je ovim okončan veliki pripremni posao, ali da će se ostvarenjem projekta promijeniti slika naših gradova i susjednih općina, te započeti drukčiji odnos prema okolišu.

- Neće biti lako, bit će gužvi, bit će prekopanih ulica, ali i novoizgrađenih šetnica. Siguran sam da će građani to prepoznati i znati da je to za njihovu korist. Nadam se da ćemo uskoro u ovom sastavu imati mogućnost predstavljanja dovršetka projekta pročistača za Jadro - naglasio je poteštat.

Župan Blaženko Boban podsjetio je na to da je ovo pretposljednji sličan zahvat koja je ugovoren na području srednje Dalmacije nakon Hvara, Sinja, Trilja, Trogira, Kaštela, Splita i Solina, dok će se ugovor o radovima na području Imotske krajine, o kojima smo nedavno pisali, potpisati za 15-ak dana, čime će se zaokružiti ciklus investicija vrijedan pet milijardi kuna!

‘Kakva kriza? Još će nam faliti radnika za sve ovo’

Ministar Ćorić je istaknuo da je u našu županiju u posljednjih nekoliko godina usmjereno najviše sredstava.

- Na razini Hrvatske imamo odobrene projekte ukupne vrijednosti oko 22 milijarde kuna, što je ogroman izazov za građevinski sektor. Ovo je poruka svima onima koji predskazuju neku vrstu krize, koje ne da nema, nego ćemo morati tražiti način kako da se svi ovi projekti izvedu do 2023. godine. I građevinski sektor će u tom kontekstu dati velik doprinos rastu hrvatske ekonomije - kazao je Ćorić.

 

Naslovnica Split