Kultura Kultura

poplava predstava na ušću cetine

Noć kazališta u Omišu je ženskog roda: praizvedba drame 'Sumrak imperija' Silvane Dragun, 'Lipa moja dalmatinska rič' Meri Spain u režiji Ivane Giove Župa, koja igra u monodrami 'Ja sam dama' Meri Bauk

poplava predstava na ušću cetine

Meri Spain i Meri Bauk su Omišanke, Silvana Dragun je iz Splita, a Ivana Giove Župa Splićanka na honorarnom radu u Omišu

Ovogodišnja Noć kazališta u Omišu ima za cilj približiti kazalište svim uzrastima, a program započinje otvorenim satom, koji vodi glumica Ivana Giove Župa.

Radi se o dramskoj radionici na kojoj će uz djecu iz dramskog studio "Harlekin" moći sudjelovati svi zainteresirani, svi oni željni iz prve ruke vidjeti i osjetiti kako je biti na sceni, pod svjetlima reflektora, pred publikom. Na radionici će u 18 sati moći izbliza vidjeti kako izgledaju glumačke vježbe, izvođenje scene, ali mogu dobiti i odgovore na sva pitanja vezana uz nastanak kazališne predstave.

U 19 sati daje se predstava "Lipa moja dalmatinska rič" na tekst Meri Spain i u režiji Ivane Giove Župa, a izvode je djeca dramskog studia iz Lokve Rogoznice.

Uslijediti u 19 i 30 sati scensko čitanje, praizvedba nove drame "Sumrak imperija" autorice Silvane Dragun, u izvođenju glumaca GK Mali princ Omiš i KU Marko Marulić Split. Drama predstavlja drugi dio salonitanske trilogije autorice o caru Dioklecijanu i salonitanskoj crkvi, a posvećuje ga Radi Perkoviću, redatelju prvog dijela iz 2013. godine.

A kao finale, u 20 i 30 sati hit monodrama „Ja sam dama“, nastala prema fejzbučkim zapisima Meri Bauk, u režiji Petra Buljevića, a glumi Ivana Giove Župa.

Zanimljivost omiške Noći kazališta je da su sve autorice kazališnih tekstova domaće, Meri Spain i Meri Bauk su Omišanke,a Silvana Dragun je iz Splita. Koncept je osmislila Ivana Giove Župa, Splićanka na honorarnom radu u omiškom CZK.

Nije selfie stup, ali je fotografija


Mimo ovoga, u obližnjoj Galeriji AZ izložene su kazališne fotografije Željka Šunjića, a svi koji žele lijepu uspomenu na Noć kazališta 2019. moći će se fotografirati i besplatno preuzeti slike na stranici CZK u Fotobooth okviru, što pripremaju mladi studenati UMAS-a Maja Stojić i Ivan Sladonja.

Naslovnica Kultura