Kultura Kultura

više od 50 mjesta

Noć kazališta u Splitu obilježena s dvije premijere, zanimljivo je bilo i u drugim dalmatinskim gradovima

više od 50 mjesta

Ove je subote održana tradicionalna Noć kazališta u više od 50 mjesta i gradova u Hrvatskoj.

Noć posvećena izvedbenim umjetnostima u Splitu je obilježena s dvije premijere u HNK, jednom dramskom i jednom opernom.

U 18 sati, na Sceni 55, izvedena je drama "Djeca recesije" autora Dina Pešuta u režiji Ivana Plazibata. Ova predstava je nastala u koprodukciji kazališta PlayDrama s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika, radnja je smještena u današnji Split i bavi se igrama moći i sukobima dvaju parova od kojih jedan ima vlastiti stan, a drugi je u podstanarstvu.

U 20 sati, na velikoj pozornici izveden je Verdijev "Rigoletto" u režiji Dražena Siriščevića i pod ravnanjem mo. Ive Lipanovića.

Ova predstava, s upečatljivim kostimima Jurja Zigmana, već je održana ovoga ljeta na Peristilu, a sada je prešla u zgradu i solistička postava je prilično izmjenjena. Kao vojvoda nastupio je brazilski tenor Max Jota, kao Rigoletto Ljubomir Puškarić, a kao Gilda Marija Kuhar Šoša. Kao i na Splitskom ljetu, uloge Sparafucilea i Maddalene pjevali su Ivica Čikeš i Terezija Kusanović.

Uz to, ove je godine u HNK Split kroz jutro ponovno omogućeno razgledavanje zgrade uz priču o njenoj povijesti i ulazak u garderobe, krojačnice i sale za pokuse. Pet grupa u kojima je bilo po dvadesetak osoba vodile su hostese i Davor Vuković, voditelj odnosa s javnošću. Posjetitelji su između ostalog mogli vidjeti kako teče proba za buduću premijeru, "Lepuricu", na sceni već postavljenoj za "Rigoletta".

- Bilo je korisno i infornativno. Kazalište je jedna tvornica zabave, a ono što vidimo na pozornici je krajnji proizvod. Tako da puno znači vidjeti kako izgleda proizvodnja, rekao je posjetitelj i stalni gledatelj Damir Mrkonjić.

U GKM- u su se odlučili za uspješnicu "Ma-ma" Katarine Pejović, a u GKL-u za predstavu "Domaši" Ane Marije Veselčić.

U Noći kazališta već jedanaestu godinu sudjeluju i profesionalna i amaterska kazališta.

U Dubrovniku su se odlučili za predstavu Darija Foa “Ne plaćamo, ne plaćamo!” u Gradskom kazalištu Marina Držića, a u Studentskom teatru Lero za pripovijedanje bajki i predstavu Marka Mijatovića “Captum fuit” realiziranu u čas 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa.

U Kaštelanskom kazalištu u Kaštel Lukšiću, priređeno je više programa, izvedbi, radionica i izložba fotografija; u Omišu također, postavljene su su izložbe, organizirana radionica, scensko čitanje drame Silvane Dragun i dvije izvedbe: “Lipa moja dalmatinska rič” Meri Spain Dramskog studija Lokve Rogoznice i "Ja sam dama" autorice Meri Bauk u izvedbi Ivane Giove Župa.

U HNK Šibenik krenuli su članovi dramskog studija “U potragu za Hamletom u Mrduši Donjoj” a i u Pučkom otvorenom učilištu Vodice amaterska se družina držala Brešana s izvedbom njegovoga “Julija Cezara”.

U Domu kulture u Gatima gostovala je dramska udruga “Proložac” i Kazališna družina "Kolarin“ iz Dubrovnika.

Hrvatsko narodno kazalište Zadar odabralo je predstavu Aleksandra Galina “Lice” a Kazalište lutaka Zadar “Malo dinosaura”.

"Nultu" Noć kazališta ostvarili su Dječje kazalište Dubrava i Šibensko kazalište 25. listopada 2008. godine. Odigrano je 6 kazališnih predstava i organizirano 6 različitih popratnih programa, a pratilo ih je tisuću posjetitelja. Već iduće godine, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, teatarska noć prerasla je u pravu manifestaciju.

Naslovnica Kultura