Mozaik Gastro

odličan spoj

Zagrijte se i ugodite nepcu uz ovo starinsko jelo: iskoristit ćete stari kruh, zamaskirati povrće i uživati u pravoj zimskoj poslastici

odličan spoj

Uživanje u pravoj, 'konkretnoj' spizi najbolji je način za prestati žaliti za ljetnim danima, jer ono što nam nikako nije prijalo dok je bilo vruće i sparno sad nam je itekako dobrodošlo na stolu.

Jedno od takvih jela je ribollita, starinska gusta juha iz Toskane, u koju idu bijeli grah, prepečeni kruh i različito povrće, što se već kuharu nađe pri ruci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Natasha | Salt & Lavender (@saltandlavender) on

U receptu koji vam donosimo,  a navodno je riječ o verziji vrlo bliskoj izvornoj, koriste se kelj i raštika, ali kako se svako tradicionalno jelo sprema na milijun malih načina, tako i u ribollitu možete ubaciti špinat, blitvu, tikvice, što god vam je po volji.

Neki vole dodati i štogod suhomesnato, a jelo se često prije posluživanja obilno pospe ribanim tvrdim sirom.

U nekim se krajevima u ribollitu stavlja više rajčica nego u receptu koji navodimo, a u nekim se ubaci više kruha, bez da ga se prethodno popeklo, kako bi upio tekućinu pa je tekstura sličnija kaši.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Torie True (@chilliandmint) on

Evo vam osnovnog recepta, poštujte postupak, a sastojke prilagodite svom guštu i 'ponudi' u hladnjaku.

Ribollita

400 grama suhog bijelog graha ili oko 750 skuhanog

300 grama kruha

vezica raštike

četvrtina glavice kelja

2 manja krumpira

3 velike, oguljene rajčice

2 mrkve

1 veliki crveni luk

češnjak

selen

maslinovo ulje

majčina dušica i drugi začini po želji

Namočite grah preko noći pa ga skuhajte ili koristite konzervirani. Jedan dio graha sačuvajte, a ostatak zajedno s dijelom tekućine usitnite štapnim mikserom. Ostatak tekućine od graha sačuvajte za kasnije.

Na maslinovom ulju prepržite nasjeckani luk i češnjak, mrkvi i selen. Dinstajte 3-4 minute pa dodajte krumpir narezan na kockice.

Ubacite usitnjene rajčice i majčinu dušicu, promiješajte pa kad zamirišu dodajte oprano i narezano lisnato povrće.

Dolijte ostatak vode od kuhanja graha i još tekućine po potrebi pa poklopite povrće i pustite ga da se na laganoj vatri kuha dok ne omekša. Kruh narežite pa popecite te ga natrgajte na komade i ubacite u juhu.

Dolijte izmiksani grah i ostatak graha u zrnu. Sve dobro promiješajte, po želji dodajte suhog mesa i poslužite. ribollita se u hladnjaku dobro čuva do četiri dana. 



 

Naslovnica Gastro