Mozaik Gastro

Samo suptilno

'Sveto trojstvo začina' učinit će pire ukusnijim od čipsa koji vas mami s polica u dućanima: pravila poznate kuharice uklapaju se u ovaj recept, trik je u čak tri soljenja tijekom pripreme

Samo suptilno

Ako se češće iščuđavate bogatstvu okusa koji vam se serviraju u restoranima, pa čak i omiljene lance brze hrane znate "uzdizati u nebesa", vjerojatno i niste najzadovoljniji vlastitim kulinarskim sposobnostima. Možda se podcjenjujete, ako ste dovoljno hrabri možete o ovome prodiskutirati s ukućanima.

Želite li pak na tome poraditi, stručnjaci imaju neke vrlo jednostavne savjete, a onaj prvi i osnovni najviše nas je oduševio. Pogađate, zbog svoje jednostavnosti upravo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jom Lepak Crew (@jomlepakcrew) on

Jer "kemijanja" i trpanja začina, ukuhavanja i prekuhavanja rijetko se pokažu dobrom idejom. Dok miomirisi koji kolaju od štednjaka preko svih prostorija u kući zaista pomažu u stvaranju restoranskog ugođaja, sve što vam je ponekad potrebno za puninu okusa krije se u nekoliko osnovnih začina.

A to su - sol, papar, ocat i malo masti.

Na temelju klasičnog jela, pire krumpira, opisuje to za portal Food52 njihova gastro stručnjakinja Emma Laperruque. Tvrdi kako samo kap octa može obični, mnogima "dosadni" pire krumpir pretvoriti u novo omiljeno jelo, pa i zamijeniti grešni užitak popularnog čipsa s octom i solju koji vas mami iz trgovina. Isto vrijedi i za ostale specijalitete spremljene kod kuće - što jednostavnije, to bolje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Food52 (@food52) on

To potvrđuje i knjiga ugledne kuharice i kolumnistkinje NY Timesa, Samin Nosrat koja kaže da se čarolija krije u sljedećim koracima: sol, mast, kiselost, zagrijavanje. Kako bi jelo bilo potpuno, potrebna je, tvrdi, makar kap kiselosti, limunova soka ili, u ovom slučaju, octa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Samin Nosrat (@ciaosamin) on

Recept za savršen pire

1. Sol

Kuhane krumpire potrebno je, prije svega, obilno zasoliti. Napravite to u tri koraka - savršeno pogođen omjer soli i octa ključ je ukusnog pirea.

- najprije obilno posolite vodu u kojoj se jrumpir kuha (kao kad kuhate tjesteninu)

- tijekom izrade ponovno posolite

- prije serviranja pospire malu količinu soli po vrhu

2. Mast

Koristite onu po želji - maslac ili maslinovo ulje, neki kažu da se ono od prženja vrhunski slaže s kiselošću octa - no ako težite zdravijoj varijanti jela, poslužite se mašću po želji. Ne preskačite ju! Mlijeko možete zamijeniti vrhnjem, pa i onim kiselim, no možete se držati i klasike.

3. Kiselost

Treći član ovog "svetog trojstva" začina krije se u octu, točnije, "kvasini od (kukuruznog) slada" kako se kod nas zove varijanta popularna u Americi pod nazivom "malt vinegar". Možete koristiti i rižin ocat, kao i obični jabučni, dok je balzamični u ovom receptu preintenzivan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Curly Concept (@curlyconcept.store) on

A "trik" je u suptilnosti - baš poput čipsa s octom i solju, ovaj pire postat će vam neodoljiv ako pogodite pravi omjer. Krenite s čajnom žličicom i dodajite prema želji vaših okusnih pupoljaka. Ocat dodajite na samome kraju.

Naslovnica Gastro