Mozaik Život

KRIZNI SASTANAK

Prinčevi reagirali na skandalozne medijske napise: Ovo je uvredljivo za braću kojima je stalo do mentalnog zdravlja!; Harryju je, kažu, slomljeno srce

KRIZNI SASTANAK

Uoči sastanka s kraljicom Elizabethom II. na njezinom imanju Sandringham, prinčevi Harry i William izdali su prvo zajedničko priopćenje otkako je u monarhiji izbila "abdikacijska kriza" i demantirali pisanje medija kako je William maltretiranjem otjerao mlađeg brata iz kraljevske obitelji.

Times je objavio kako Harry i njegova supruga Meghan, koji žele napustiti "prve redove" kraljevske obitelji, raditi kako bi bili financijski neovisni i dio vremena provoditi u Sjevernoj Americi, opružuju Williama za maltretiranje.

Meghan je navodno Harryju rekla da želi napustiti kraljevsku obitelj 20 mjeseci nakon što se za njega udala, djelomično okrivljujući njegovog brata, a tijekom božićnih blagdana kazala je "ovo nije za mene".

U zajedničkom priopćenju Harry i William su kazali kako se, usprkos jasnom opovrgavanju, u britanskom tisku ružno spekulira o odnosu između dvojice prinčeva, te dodali da je "za braću kojima je toliko stalo do problema vezanih uz mentalno zdravlje", upotreba podjarujućih izraza "uvredljiva i potencijalno štetna".

Mediji su naširoko izvještavali kako je William duboko nesretan zbog sve lošijeg odnosa s bratom s kojim je bio izuzetno blizak otkako su ostali bez majke, a kritičari su napadali Harryja da je odluku o napuštanju kraljevske obitelji donio bez imalo razmišljanja kako će se to odraziti na njegovog brata i ostale članove obitelji.

Ima i tvrdnji kako je Harryju slomljeno srce jer je pod golemim pritiskom, mora birati između supruge i kraljevske obitelji. On voli kraljicu, voli svoju zemlju i svoje vojne uloge, odlazak nije ono što on zapravo želi i nastojat će postići neko srednje rješenje, kazao je jedan od anonimnih izvora.

Proteklih dana kraljevski su savjetnici ubrzano radili na različitim opcijama za Harryjevu i Meghaninu budućnost, nakon što su oni izdali priopćenje prema kojemu žele odstupiti s pozicija starijih članova kraljevske obitelji i podijeliti vrijeme između Velike Britanije i Sjeverne Amerike, ali pri tome zadržati kraljevske titule i privilegije.

Uvrijeđena kraljica

Kraljica Elizabetha II., koja je bila duboko povrijeđena unukovom objavom bez njezinog znanja, jasno je savjetnike uputila da se problem mora riješiti u roku od nekoliko dana kako bi se izbjegla daljnja šteta za monarhiju. Dala je do znanja kako želi garancije da Harryjevo i Meghanino poslovno carstvo izgrađeno oko njihove Sussex titule neće naškoditi kraljevskoj obitelji.

Očekivalo se da će princ Charles i William odbiti zahtjev odmetnutog para da im se od novca poreznih obveznika plaća zaštita dok su u Velikoj Britaniji i navodno su nezadovoljni utjecajem kojeg će na okoliš imati njihova česta prekooceanska putovanja kako bi u Britaniji odrađivali neke od obaveza prema kraljici.

Kraljica je pod dodatnim pritiskom da pronađe odgovarajuće rješenje zbog mogućnosti da Meghan i Harry daju intervju svojoj prijateljici Oprah Winfrey ili nekoj američkoj televizijskoj mreži u kojemu bi monarhiju optužili za rasizam i seksizam.

Priti Patel, britanska ministrica unutarnjih poslova, odbacila je tvrdnje kako se Meghan suočavala s rasističkim odnosom medija i da nije vidjela ništa takve prirode. Misli da živimo u velikoj zemlji, velikom društvu punom mogućnosti, u kojemu svatko, bez obzira na porijeklo, može pronaći svoj život, kazala je ministrica Patel.

Pojavile su se i priče kako se Meghan zapravo želi skrasiti u Los Angelesu, a ne Kanadi gdje se sada nalazi s osmomjesečnim sinčićem Archiejem, ali to neće napraviti dok je Donald Trump predsjednik SAD-a.

U Los Angelesu živi njezina majka Doria Ragland, a tamo bi se Meghan željela baviti poslovnim projektima, možda ima namjeru i vratiti se glumi.

Piers Morgan, televizijski voditelj i kolumnist Daily Maila, nastavlja s napadima na Meghan i Harryja koji, kako on tvrdi, ne žele sasvim iskočiti iz kraljevskog vlaka, nego samo pobjeći od dosadnih dijelova.

Morganovi napadi

I dalje žele biti kraljevske zvijezde, žele da porezni obveznici financiraju njihov luksuzni život, a da oni paradiraju svijetom kao globalni celebritiji zarađujući na račun svojih kraljevskih titula. I pri tome se žale na seksizam, rasizam, maltretiranje i nanošenje štete njihovom mentalnom zdravlju.

Od trenutka kad je Meghan stigla na kraljevsku scenu i kad se doznalo za njeno mješovito rasno porijeklo, tvrdi Morgan, dočekana je širom raširenih tolerantnih ruku multikulturalne, raznovrsne moderne Britanije koja je bila oduševljena što konačno ima "nebijelog" člana kraljevske obitelji.

Zasuta je nepodijeljenim pohvalama, naročito nakon objave zaruka, a mediji su bili jedinstveni u ocjeni kako je to sjajna stvar za zamlju.

Morgan tvrdi kako nikad nije vidio medije tako ujedinjene u radosti vezano za kraljevsku obitelj još otkako je obznanjeno da je Diana djevojka princa Charlesa.

Ponavlja svoje već više puta izrečeno mišljenje kako je Meghan sebična, bezobzirna penjačica na društvenoj ljestvici koja cijelog života iskorištava i odbacuje ljude, a sada to čini kraljevskoj obitelji.

A Harry se probrazio u slabu, plačljivu, jadnu parodiju nekadašnjeg zabavnog princa-vojnika kojeg su svi voljeli...

Naslovnica Život