Sport Hajduk

vratio se opet

Hajdukov joker iz rukava, nakon sedam godina borbe s ozljedama: Mora san dat sve, pa makar puka'

vratio se opet

Josip Bašić, vratio se Šime! Opet i iznova. Vratio se po tko zna koji put, ovo je baš s Bašićem bilo iznenađenje. Lako to što je zaigrao ljetos protiv Gzire, pa u Petrinji, u kupovima, ali ovako ga izvadit iz ormara, otrest od naftalina i stavit u žrvanj maksimirskog derbija... Svaka čast za hrabrost treneru Damiru Buriću, ali nadasve čestitke – rekli bismo malom – Baši, ali vraga je Josip Bašić više mali, već su mu 23 na leđima. I opet je na nekom novom početku.

U prvom dijelu je odigrao nešto slabije, kao i cijela momčad koja se povijala na Dinamovim valovima, patio je na desnom beku jer Jradi nije bio u "šejpu" da (mu) se vraća u pomoć obrani.

U nastavku je Bašić pokupio niti igre, djelovao je sasvim pouzdano na desnom beku kao da je u pitanju u najmanju ruku – Josip Juranović.

To je tako, prigode beru jagode, Juranoviću debi za reprezentaciju i – ozljeda i ajde sad ti Bašiću uđi, sad ili nikada!

- Trener mi je dva dana ranije rekao kako očekuje i traži od mene da zaigram. Najavio mi je, pripremio je. Znao sam da je to prilika i da moram dat sve od sebe makar puka' pod cijenu ozljede. Hvala mu na povjerenju – pričao je.

Burić je mudro šutio. Tajio. I pripremao svoga jokera. Rekao je: imam plan! A u planu je bio Bašić.

Bio je Bašić, prisjetimo se, kapetan kadetske reprezentacije Hrvatske u doba izbornika Ivana Gudelja, tada su se nogometni stručnjaci kleli u trokut Halilović – Roguljić – Bašić, a potonji hajdukovac bio je kapetan darovite selekcije. Nakon nastupa u Sarajevu, na memorijalnom turniru u čast Josipa Katalinskog, bjelosvjetski skauti pocrtali su Bašića. U Poljud je stigla ponuda Liverpoola. Opjevano je već kako je obitelj Bašić odbila taj izazov, a u Hajduku bili sretni. Ostaje im dragulj da se profilira u Poljudu.

Kako da se ne sjetimo kako je nakon kup-utakmice u Slunju Bašić usmjeren u prvu momčad da debitira i postane najmlađi Hajdukov debitant u HNL-u, na derbiju protiv Dinama u Maksimiru. Hajduk je izgubio taj sudar sa 1:3, 29. rujna 2012. godine, ali je ostalo upisano da je Josip Bašić sa 16 godina, šest mjeseci i 27 dana postao najmlađi prvotimac "bijelih".

Bio je projekt Hajduka, u biti odgovor "bijelih" na Dinamovu promociju Alena Halilovića.

Otad, evo sedam godina, Bašić nam se ukazivao rijetko, kao "mjesec u bunaru": trebaš baš pričekati, naciljati da se mjesec putujući nebom zrcali u kružnici otvora bunara.

Tako i Bašića dočekamo s vremena na vrijeme, budemo zadovoljni njegovim nastupom, ali onda liječnički bilten zazvoni na uzbunu, a trener za press-pultom kaže "izostaje nam i Bašić, ozlijeđen je". Zar opet, hvatamo se za glavu...

Stvarno je muku mučio s ozljedama, vagao što će s problematičnim koljenom, tražio mišljenja i u Belgiji, pa je onda stradala zdjelica, a u zadnje vrijeme muka je s leđima gotovo godinama. Ali i toj muci nazire se kraj. Trener Burić mu je davao šansu u prvom mandatu, Oreščanin ga stavio protiv Gzire (asistirao je Jradiju za 1:0, a kako je završilo nećemo sad o tome), sad ga je Burić izvadio iz šešira samo da ne tumba obranom bez Juranovića. Jer, 3 – 5 – 2 što se nametalo kao rješenje nije mogao uigravati, nije imao Ismajlija.

A da Ismajlija gurne na desnog beka? Ne, ipak ne, evo ti Bašo prilika, pa ili smo zajedno pukovnici ili smo zajedno - potonuli.

Dogodilo se ovo prvo i zaslužili su i Burić i Bašić baš takav rasplet.

U sedam dugih, gladnih godina mukotrpne borbe s ozljedama sakupio je Bašić evo sad već 34 službena nastupa za Hajduk, a sad kao da je opet na novom početku, ali bimoglo bit i da je Hajduk u njemu dobio sasvim novog igrača, da ozbiljno s njim računa za nastavk sezone.

Ako opet nedajbože zaroni u kakvu boljku, nema veze, navikli smo. Ali, ostaje zapisano da je nakon sedam godina od svog debija u Maksimiru opet zaigrao na istom mjestu za Hajduk. Ima najduži staž, 11 godina otkako je došao iz vranjičkog Omladinca (a prethodno bio u stobrečkom Primorcu).

Hajduk sutra ide u goste Omladincu, navraća svojim prijateljima u Vranjic da im nazdravi, s njima i Bašić da se u svom sretnom trenutku prisjeti štobisereklo i svojih nogometnih korijena.

Ovaj put s osmijehom, razvučenim od uha do uha.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk