Sport Vodeni sportovi

ozbiljan suparnik

Ne pamtimo po dobru niti jedno Europsko prvenstvo u siječnju: Hrvatska starta protiv Njemačke, evo razmišljanja izbornika Tucka

ozbiljan suparnik

Njemačku smo dobili u našem debiju na EP-ima. Bilo je to u Sheffieldu 1993., i to s 10:8, a zatim smo dvije godine poslije doživjeli od nje bolan poraz. Njemačka nas je dobila u utakmici za broncu s 11:10 u Beču. 

Prvenstvo se igralo u ‘kadi’ koja je bila postavljena iza gola stadiona Ernst-Happel gdje je te godine Ajax dobio Milan u finalu nogometne Lige prvaka pogotkom Patricka Kluiverta. Zvone Boban je bio u dresu Milana. Bila je to godina (sezona) u kojoj je Hajduk igrao u četvrtfinalu baš protuv Ajaxa te nakon 0:0 na Poljudu pao u Amsterdamu 3:0.

Bilo je svega

Idući put su našim vaterpolistima suparnici bili Nijemci 2001., u Budimpešti. Završilo je bez pobjednika – 5:5, a dvije godine poslije u Kranju pobjeda 12:11 na startu EP-a na kraju kojeg smo se “potukli” i u bazenu i na tribinama sa SiCG te uzeli srebro. U Beogradu 2006. još jedan remi u skupini – 9:9 nakon kojeg je bilo jasno da neće biti ništa od borbe za medalju, a na kraju tog prvenstva smo još jednom bili suparnici. Tada pobjeda 11:7 za tek sedmo mjesto.

Ne pamtimo po dobru niti jedno Europsko prvenstvo u siječnju. Prvo, koje se igralo 2012. u Eindhovenu, poraz od Njemačke s 10:9 u skupini i opet oproštaj od borbe za medalju. Zadnji put nam je Njemačka bila suparnik na EP-ima 2016. u Budimpešti. I gle čuda, i tada na startu, ali je taj start tad bio za pet. Dobili smo ih 10:5, ali na kraju tek peti, bez borbe za medalju.

Hrvatska je muku mučila prošlo ljeto u Gwangju s Njemačkom, koju je razbila u “generalci” pred odlazak na Svjetsko prvenstvo na Zvončacu sa čak 22:10, ali u bitci za polufinale samo 10:8.

Neusporedivo jači

- Njemačka je silovita, čvrsta, snažna, fizički jaka momčad. Ni traga onoj s kojom smo igrali u Splitu, neusporedivo s onim što je igrala na SP-u – istaknuo je naš izbornik Ivica Tucak. Podsjetio je kako je na SP-u naš prvi suparnik na ovogodišnjem EP-u bio sjajan protiv Japana te kako im je izmakla pobjeda u skupini protiv Italije, koja je na kraju osvojila naslov svjetskog prvaka.

Zbog toga ni danas nema lako ćemo. Njemačka, Njemačka i samo Njemačka. Ni riječi od naših o Crnoj Gori, drugom suparniku na EP-u, te Slovačkoj s kojom igraju u posljednjem, 3. kolu. Nitko se ne bavi ni matematikom - što i kako dalje nakon skupine, tko bi mogao biti suparnik u četvrtfinalu, a gdje svi vide našu reprezentaciju. Hoće li na putu do polufinala stajati Grčka ili Italija?

- Njemačka je ozbiljan suparnik. I ona sebe vidi na Olimpijskim igrama ovog ljeta u Tokiju. Uz to je Njemačka prva utakmica na prvenstvu, a svaka prva utakmica je sajma po sebi teška - ističu naši vaterpolisti.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi